Je favoriete vakantiebestemming op je bord | Zoover

2021-12-14 20:01:35 By : Mr. Jason Lee

Nu het in Nederland echt koud begint te worden, wordt het verlangen naar de zomer wellicht nog groter. Terwijl je droomt van die heerlijke gerechten die je op vakantie had, op een terrasje, in de zon, kan je dit natuurlijk ook zelf maken! Heb je al eens nagedacht over een heerlijk recept uit Spanje? Of Portugal? Zoover heeft in het blogartikel 'Je favoriete vakantiebestemming op je bord' speciaal voor jou een aantal recepten op een rij gezet die heel eenvoudig zelf te maken zijn. Haal de zomer in huis en organiseer een gezellige avond met vrienden of familie en serveer de lekkerste gerechten uit verschillende landen!

Als je ooit in Italië bent geweest, heb je waarschijnlijk focaccia gegeten. Het wordt daar gebruikt als alternatief voor brood en de Italianen eten het op elk moment van de dag. Je kunt de gekste combinaties maken, wat dacht je van vijgen, peren, blauwe kaas of walnoten? Zet erop wat je lekker vindt en haal een stukje Italië in huis. Hieronder vind je het recept, zodat je aan de slag kunt!

Stap 1. Voeg gist en suiker toe aan het water. Laat het even staan ​​tot de gist begint te werken, het mengsel is klaar als het borrelt.

Stap 2. Strooi er gezeefde bloem en 2 el olijfolie door en kneed het deeg. Doe dit ongeveer 10 minuten totdat het deeg glad is en een beetje plakkerig aanvoelt. Vet je handen in met olijfolie en verdeel het deeg in een ingevette bakvorm. Laat de focaccia vervolgens ongeveer 1 uur rijzen op een warme en droge plaats.

Stap 3. Verwarm vervolgens de oven voor op 250°C. Vet je handen opnieuw in en druk kleine kuiltjes over het hele oppervlak van de focaccia. Kruid het dan (bijvoorbeeld met grof zout en rozemarijn) en zet het 10 minuten in de oven. Voeg dan wat water en olijfolie toe over de focaccia en zet hem nog 10 minuten in de oven. Als het gerecht uit de oven mag, geniet je van een heerlijke, huisgemaakte focaccia en heb je je favoriete vakantiebestemming op je bord!

Voor nog meer topping inspiratie kun je denken aan zongedroogde tomaatjes, rode ui, olijven, Parmezaanse kaas of verse pesto. Dat wordt leuk!

Spanje staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke tapasgerechten. Dus als je een lekker Spaans gerecht wilt maken, kun je natuurlijk het beste een kleine snack maken. Wat dacht je van Spaanse gehaktballen? Met andere woorden: albondigas! Dit zijn lekkere, pittige gehaktballetjes in tomatensaus. Maak zelf nog wat kleine gerechtjes en je bent klaar voor een gezellige tapasavond met je familie of vrienden! Heb jij ook je favoriete vakantiebestemming op je bord? Dit is het recept:

Stap 1. Meng het gehakt met ei, paneermeel, 1 teentje knoflook, zout, peper, paprikapoeder, een snufje oregano en wat peterselie. Als je dit gedaan hebt, maak je er kleine balletjes van.

Stap 2. Verhit boter in een pan en bak de gehaktballetjes mooi bruin. Dit duurt ongeveer 12 minuten. Zet het vuur eerst hoog en als ze een korstje hebben, laat ze dan op een lager vuur garen.

Stap 3. Verhit wat olie of boter in een andere pan en fruit de gesnipperde sjalotten. Voeg vervolgens 1 teentje knoflook in kleine stukjes toe en wat rode peper naar smaak. Dit een paar minuten meebakken en dan de gezeefde tomaten toevoegen. Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker. Voeg als laatste wat verse peterselie toe.

Stap 4. Als de saus klaar is, voeg je de gehaktballen toe. Alles goed mengen en je albondiga's zijn klaar om te serveren! Dit is een heerlijk gerecht als tapashapje of met wat brood, rijst of aardappelen.

Een tip om als borrel bij de albondigas te drinken is rode wijn, bijvoorbeeld een Spaanse Garnacha. Om een ​​mooie brug te maken tussen de wijn en dit gerecht kun je natuurlijk ook een deel van de wijn in de saus gebruiken. Genieten van!

Als Portugal je favoriete vakantiebestemming is, wil je zeker je favoriete vakantiebestemming op je bord. Oorspronkelijk komt de empanada uit Portugal. Dit is gevuld deeg met een vulling. Meestal bestaat de vulling uit vlees, kaas of groenten en dit wordt in de oven gebakken. Klinkt heerlijk, toch? Probeer het zelf: het recept vind je hieronder!

Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2. Verhit wat olie in een pan en braad het gehakt bruin. Voeg vervolgens ui, paprika, maïs en oregano toe. Laat dit zachtjes koken in een afgedekte pan, dit duurt ongeveer 7 minuten. Vergeet niet af en toe het vleesmengsel om te scheppen.

Stap 3. Terwijl het gehaktmengsel zachtjes kookt, kun je aan de slag met het bladerdeeg. Neem een ​​glas en snijd hiermee cirkels uit de bladerdeegvellen. Met het deeg dat overblijft maak je een nieuwe plak waarvan je nieuwe rondjes kunt maken.

Stap 4. Als het gehaktmengsel gaar is, verdeel je dit over de bladerdeegcirkels. Schep dit in het midden van elke cirkel en vouw ze dan in halve maantjes. De zijkanten kun je met een vork aandrukken.

Stap 5. Vet een bakplaat in en leg de empanadas erop. Voor extra smaak kun je er wat paprikapoeder over strooien. Na 20 minuten bakken zijn je empanadas klaar om te serveren!

Een andere vulling is natuurlijk ook mogelijk, dit is slechts een voorbeeld. Om helemaal in de Portugese sferen te komen drink je na dit gerecht een heerlijk Portugees wijntje. Wat dacht je van een lekkere Port als toetje?

Je hebt vast wel eens tzatziki geproefd, maar wist je dat je het echt bij alles kunt eten? superhandig! De Grieken eten dit vaak bij souvlaki, gyros of gewoon als tussendoortje met vers brood. Het past eigenlijk bij alle Griekse recepten als heerlijk bijgerecht, dip of saus. Daarnaast is het ook nog eens heel makkelijk zelf te maken en heb je binnen no-time je favoriete vakantiebestemming op je bord.

Stap 1. Was de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes met een lepel en rasp de komkommer boven een vergiet.

Stap 2. Als je dit hebt gedaan, giet je de komkommer af. Dit kun je het beste doen door er wat zout over te strooien. Terwijl de komkommer aan het uitlekken is, doe je wat yoghurt in een kom en voeg je 3 tot 4 teentjes knoflook toe.

Stap 3. Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe en strooi een theelepel munt over het mengsel. Dit zorgt voor een mooie, frisse smaak.

Stap 4. Voeg hierna het sap van een halve citroen toe. Meng vervolgens de uitgelekte komkommer met het yoghurtmengsel en roer goed door. Je kunt naar smaak peper en zout toevoegen.

Stap 5. Laat de tzatziki vervolgens minimaal een paar uur in de koelkast staan, zodat hij op smaak kan komen.

Hierna kunt u genieten van uw zelfgemaakte tzatziki. Wil je de tzatziki uit Griekenland echt thuis op je bord? Koop dan tijdens je volgende vakantie in Griekenland een zakje kruiden. De smaak zal geweldig zijn! Daarnaast kun je op elk moment van het jaar tzatziki eten, maar zeker in de zomer is dit een echte aanrader. De munt en komkommer maken dit lekker fris en heerlijk om te dippen bij pitabroodjes of als saus bij geroosterd vlees. Ideaal voor op de barbecue!

Als je in Turkije op vakantie bent geweest, heb je vast wel eens baklava gegeten. Waarschijnlijk als toetje, maar in Turkije eten ze het ook als gebakje bij de koffie in de ochtend of als 'koekje' bij de thee. Het is zoet en erg lekker! Heeft u bezoek of bent u op zoek naar een recept voor een heerlijk dessert? Lees dan verder!

Stap 1. Laat het filodeeg volgens de verpakking ontdooien en onder een vochtige theedoek leggen. Dit voorkomt uitdroging.

Stap 2. Verwarm de oven voor op 165 graden en hak de pistachenoten fijn.

Stap 3. Neem een ​​ovenschaal en vet deze in met wat boter. Snijd vervolgens de vellen filodeeg doormidden zodat ze in de ovenschaal passen. Leg een vel op de bodem van de schaal en bedek met boter. Leg er dan nog een vel op en herhaal dit tot de helft van het deeg op is.

Stap 4. Verdeel pistache over de vellen en bedek met filodeeg. Smeer opnieuw boter op de vellen en herhaal tot het filodeeg op is. Sprenkel de resterende boter over de bovenkant van de vellen.

Stap 5. Zet de ovenschaal 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is. Verwarm vervolgens wat water met suiker en roer tot de suiker is opgelost.

Stap 6. Giet het suikerwater over de baklava en laat afkoelen. Hierna kun je de baklava bestrooien met wat fijngemalen pistache kruimels.

Nu is de baklava klaar en kan de pret beginnen. Drink er een lekkere koffie of thee bij en iedereen zal je gerecht lekker vinden!

Ook leuk om te lezen